Postanowiliśmy powrócić ze wpisem dotyczącym kuchni regionalnej. Pierwsze bociany dotarły już do Polski, więc to najlepszy czas, by przybliżyć Wam pewien podlaski smakołyk… Może skusicie się i przetestujecie go w domu?
Jak już wspominaliśmy we wpisie dotyczącym fafernuchów, jakiś czas temu Jadzia przygotowała – na potrzeby pracy – cykl filmików o polskiej kuchni regionalnej. Przetestowaliśmy wówczas wiele smakowitych przepisów. Pasja do lokalnych potraw została nam do dziś 🙂 Nie zwlekajmy więc i wybierzmy się we wspólną podróż na wiosenne Podlasie!
„Busioł, busioł, tut busłowa łapka, tut twoja chatka”
Przypomnijmy, Podlasie leży w północno-wschodniej części naszego kraju. Jest to bardzo interesująca kraina, ponieważ przenikają się tu kultury: polska, prawosławna, tatarska. Również w tamtejszych potrawach odnajdziemy różnorodne wpływy – np. z kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej czy dawnych Prus.
A czym są tajemnicze busłowe łapy? To nic innego, jak drożdżowe bułeczki w kształcie pięciopalczastych lub trójpalczastych łap bociana. Były popularne do XX w. nie tylko na Podlasiu, ale również na Kurpiach.
![](https://lofrujemy.wordpress.com/wp-content/uploads/2021/03/buslowe-lapy-3.png?w=1024)
Busłowe łapy wkładało się do gniazd bocianów na Święto Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny, które przypada na 25 marca. W ten sposób świętowano początek wiosny oraz zachęcano ptaki do powrotu do swoich starych gniazd. Wierzono również, że jeśli bocian założy gniazdo w danym gospodarstwie, przyniesie domownikom dobrobyt oraz duże zbiory.
Skąd nazwa w formie „busłowe łapy”? W tamtejszej gwarze bociany określane są jako”busieły”, stąd przysmaki te, to nic innego, jak bocianie nogi. Z tymi ptakami wiąże się kilka ciekawych wierzeń i porzekadeł. Jedno z nich mówi, że w momencie, gdy bocian krążył nad gospodarstwem, podnoszono bułkę/busłową łapkę i wołano „Busoł, busoł/Busioł, busioł, tut twoja łapka, tut twoja chatka”, co miało zachęcić ptaka do wylądowania i zamieszkania w konkretnym miejscu.
Inne popularne powiedzenie brzmiało „Na Zwiastowanie przybywaj bocianie”. Łączyło ono sferę religijną z kalendarzową i określało czas, kiedy można spodziewać się powrotu pierwszych bocianów do Polski.
![](https://lofrujemy.wordpress.com/wp-content/uploads/2021/03/buslowe-lapy-2.png?w=1024)
Atrakcje Podlasia z bocianem w tle
Pisząc o busłowych łapach nie możemy nie wspomnieć o Podlaskim Szlaku Bocianim. Powstał on w 2002 r. i rozciąga się przez najcenniejsze tereny zielone na Podlasiu m.in. parki narodowe: Białowieski, Narwiański, Biebrzański oraz Wigierski. Szlak przebiega również przez Tykocin, o którym szerzej chętnie opowiemy przy innej okazji…
Niewątpliwie bociany są ważnym symbolem w kulturze ludowej tamtego regionu Polski. Poznajmy zatem przysmak, którym obdarowywano te dumne ptaki, gdy tylko pojawiały się na podlaskich wsiach.
Busłowe łapy – to proste!
Busłowe łapy są postnym daniem – jest w nich niewiele cukru, a dodatkową słodycz zapewnia duża ilość marchewki. Poniżej przedstawiamy przepis na bułeczki, a dla dociekliwych umieszczamy film z przygotowania tego dania. Nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam smacznego 🙂 Oczywiście zachęcamy do przetestowania przepisu.
![](https://lofrujemy.wordpress.com/wp-content/uploads/2021/03/buslowe-lapy.png?w=1024)
SKŁADNIKI:
łyżka cukru
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka lub wody
50g świeżych drożdży
duża marchew
olej do nasmarowania dłoni i do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski. Dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i mieszamy bardzo delikatnie do połączenia się składników.
- Do masy dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto na stolnicy.
- Wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Nie dodawajmy zbyt dużo mąki do podsypania stolnicy. Spowoduje ona, że ciastka będą się szybciej przypalać podczas smażenia.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy je na stolnicy.
- Łyżką nabieramy kawałek ciasta i formujemy z niego kształt bocianiej łapki. By łatwiej pracować z ciastem, możemy lekko natłuścić dłonie.
- Nożem robimy dwa lub cztery nacięcia – w ten sposób wykonamy bocianie palce.
- Zanim zaczniemy formować bocianie łapki, możemy zacząć nagrzewać olej do ich smażenia. Jeśli naszykowaliśmy już bułeczki, a olej jeszcze się nie nagrzał, poczekajmy chwilę. Dzięki temu ciasto zdąży trochę urosnąć.
- Do nagrzanego oleju wrzucamy pojedynczo bułeczki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażoną bułeczkę wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Opcjonalnie możemy słodycze posypać cukrem pudrem lub polewą.
- Uwaga! W oryginalnym przepisie busłowe łapy z jednej strony są mocniej przysmażone na brązowy kolor, ponieważ bocian chodzi zwykle po błocie i ma brudne stopy.
Gotowe 🙂 Życzymy smacznego.
Każdy z naszych wpisów będziemy opatrywać serią hasztagów, które będą stanowić dla Was informacje dot. danego miejsca.
#smacznie #galantaporcja #dladzieci #bezbiletu #atrakcje
Wspaniale się czyta Państwa bloga 🙂
P.S. Bocian ma 4 palce ;-D
PolubieniePolubienie
Dziękujemy za miłe słowa 🙂 Zachęcamy do lektury innych, nie tylko kulinarnych, wpisów 😉 Wkrótce wrócimy z nowym materiałem 😉
PS. Nasz bocian jest wyjątkowy – trójpalczasty.
Pozdrawiamy serdecznie!
PolubieniePolubienie